Nicolas Cage a Guy Pearce na plátně Lucerny a Edison Filmhubu

V pátek 15. listopadu začne v Kině Lucerna 11. ročník festivalu Aussie & Kiwi Film Fest uvedením svérázného animovaného snímku Paměti z ulity. Pestrý výběr oceňovaných filmů z Austrálie a Nového Zélandu, včetně hvězdně obsazených českých premiér s hollywoodskými hvězdami, uvidí diváci a divačky v pražských kinech Lucerna a Edison Filmhub v originálním znění s českými titulky. Program doplní výstava Tečkovaný svět v Champagnerii, degustace piv Raven s kvízem v The Down Under na Vinohradské ulici a projekce pro školy v Kině Lucerna. Program i detaily o filmech najdete zde.

Jedním z největších lákadel festivalu bude thriller Surfař (The Surfer), který promítne Kino Lucerna v sobotu 16. listopadu od 18 hodin. Napínavý snímek přináší skvělý herecký výkon Nicolase Cage v roli otce, který se vrací se svým synem na pláž svého dětství, kde narazí na nečekaný konflikt se starousedlíky. Film při své premiéře na festivalu v Cannes sklidil ohromný úspěch a nyní bude uveden v české premiéře.

V tuzemských podmínkách výjimečnou událostí bude uvedení historického dramatu Konvertita (The Convert), které 19. listopadu v 19 hodin zavede diváky Edison Filmhubu na Nový Zéland v 19. století. Guy Pearce v roli britského kazatele čelí konfliktu mezi dvěma znepřátelenými maorskými kmeny. Režisér Lee Tamahori, známý díky snímku Kdysi byli bojovníky, vytváří vizuálně podmanivý příběh o víře, kulturních rozdílech a osobních výzvách.

„11. ročník festivalu nabídne žánrově bohaté filmy od animovaných tragikomedií po napínavé thrillery. V programu nechybí emoce, politická témata a silné příběhy o identitě, spravedlnosti a lidské odvaze,“ říká ředitelka festivalu Martina Vacková.

20. listopadu zakončí filmový program v kině Edison Filmhub projekce dramatu Bývaly jsme nebezpečné (We Were Dangerous), které se odehrává na izolovaném novozélandském ostrově v 50. letech 20. století. Snímek sleduje tři vzpurné dívky – Nellie, Daisy a Lou, které najdou v přátelství sílu postavit se proti represivnímu systému v ústavu pro problémové teenagerky. Film od producentů loňského festivalového hitu Červená, bílá a dechovka přináší silný příběh o ženské vzpouře a odvaze.

Festival uvede čtyři celovečerní a čtyři krátké filmy jako předfilmy před každou z projekcí v Kině Lucerna ve dnech 15.–18. listopadu a dva celovečerní a dva krátké předfilmy před každou z projekcí od 19. do 20. listopadu v Edison Filmhub.

Školní projekce: péče o duševní zdraví a Malý velký pes

Ve spolupráci s Asociací učitelů angličtiny ČR a Asociací jazykových škol uvedeme australský film Krajina uvnitř. Studentům a studentkám 2. stupně ZŠ a SŠ představí témata spojená s dospíváním a duševním zdravím. Poprvé představíme kinematografii protinožců také mladším žákům. 16. 12. nabídneme v českém dabingu pro děti 1. stupně ZŠ rodinný snímek Malý velký pes ve spolupráci s distribuční společností Bontonfilm.

Přejít nahoru